Arkitekturhistoria – bostadshus då och nu

Har du passerat ett iögonfallande bostadshus och funderat på vilken epok det tillhör? Då är du i gott sällskap. Sverige är fullt av olika byggstilar som var och en berättar historien om sin tid.

Som moderna bostadsutvecklare kan vi inte få nog av vacker arkitekturhistoria och tidstypiska byggnadsdetaljer som var och en berättar historien om sin tid. Och har du tänkt på att alla bostadshus var nyproducerade en gång i tiden? Så istället för att bara promenera förbi tänker vi stanna upp och bjuda på en tillbakablick på olika byggstilar från början av 1900-tal och fram till idag. Med på tåget finns arkitekten Laila Reppen som bidrar med bilder och kunniga inspel.

I backspegeln går det att urskilja tydliga modeväxlingar och trendskiftningar. Så är det även inom arkitektur och stadsplanering, särskilt när det gäller bostadshus.
Laila Reppen, Arkitekt

Olika byggstilar

 • Jugend (cirka 1900–1910)

  Kanske har du beundrat en fasad med mjuka, böljande blomgirlanger och konstnärligt utformade burspråk. Då är det mycket möjligt att det är ett hus i jugendstil du har vilat blicken på. Jugendhusen ligger utspridda här och var som smakfulla juveler i stadsbilden.

  Läs mer
 • Nationalromantik (1910-talet)

  Monumentala byggnader, rustika tegelfasader och dovt målade trapphus med ålderdomliga sagomotiv... Att besöka ett kvarter i nationalromantisk stil känns lite som att kliva in i en annan värld, märkligt avskild från storstadens larm. Stilen finns bland annat representerad i Lärkstaden i Stockholm.

  Läs mer
 • Tjugotalsklassicism ”Swedish Grace” (1920-talet)

  Det finns många fina exempel på tjugotalsklassicistiska byggnader runt om i landet. Konserthuset och Stadsbiblioteket i Stockholm är kanske de mest kända. Stilen som var en svensk motsvarighet till Art deco, uppmärksammades även i England under namnet Swedish Grace.

  Läs mer
 • Funkis (1930-talet)

  Sol och luft var ledorden för den funktionalistiska filosofin. Funkishusens slätputsade fasader, geometriska volymer och stora glasytor speglade en önskan om stilrena, maskintillverkade bostäder för en rationell och sund framtid. Idéerna hämtades främst från Bauhausskolan i Tyskland och arkitekten Le Corbusier i Frankrike.

  Läs mer

Några ord om Laila Reppen, som hjälpt oss med vår serie om byggstilar

Laila Rappen är arkitekt med ovärderlig kunskap om arkitekturstilar. Hon arbetade tidigare i 17 år på Stockholms stadsbyggnadskontor och driver idag en egen arkitektbyrå. Dessutom undervisar hon på eftergymnasiala skolor och sitter i Samfundet St:Eriks styrelse samt Skönhetsrådet i Stockholm. Laila har också skrivit en rad böcker om arkitektur.

Vill du lära dig mer om att tolka byggnader och detaljer rekommenderar vi Tidstypiskt och Så byggdes staden där hon är en av författarna. Böckerna tar dig med på fascinerande resa genom arkitekturens stilväxlingar i Sverige från 1880-talet fram till idag.

2016 fick Laila Reppen Sveriges Arkitekters Kritikerpris tillsammans med kollegan Cecilia Björk för sitt mångåriga arbete med att sprida kunskap om kulturhistoriska kvaliteter i vardagsarkitekturen.